Графік роботи на Великдень

×
гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Хром (венозна кров)

Повернутися

Діагностичний напрямок

Функціональний стан організму

Загальна характеристика

"Хром - життєвоважливий мікроелемент, складова частина інсуліну та трипсину. Він пов'язаний з нуклеїновими кислотами, захищаючи їх від денатурації. Передбачається, що недостатність хрому в організмі може бути одним з факторів, що викликають порушення толерантності до глюкози (дефіцит хрому виявлений при цукровому діабеті II типу).
Біологічно активна форма хрому, імовірно, представляє комплекс Cr3 + з нікотиновою кислотою, аналогічно фактору толерантності до глюкози, виявленому в пивних дріжджах. Описано фізіологічні ефекти хрому, що стосуються ліпідного обміну (з підвищенням концентрації холестерину ліпопротеїдів високої щільності).
Шляхи метаболізму і токсичність хрому залежать від ступеня окислення. Абсорбція в шлунково-кишковому тракті хрому низька - 0,4 - 2,5%. Cr3 + після всмоктування переноситься в крові в комплексі з бета-глобулінами (переважно - трансферрином), виділяється переважно з сечею. Хоча з'єднання Cr3 + вважаються відносно нетоксичними, але при прийомі у високих дозах може викликати ураження печінки і нирок. Cr6 + може надходити через шкіру і має канцерогенні властивості. Його присутність в парах і пилу на виробництві пов'язано з підвищенням частоти раку легенів, дерматитів, шкірних виразок. Прийом всередину може призвести до появи запаморочення, болю в області черевної порожнини, нудоті, анурії, судом, шоку і коми.
Показано, що рівень хрому в волоссі корелює з підвищенням його вмісту в сироватці і в сечі при професійній експозиції до цього елементу. Знижений рівень хрому в волоссі у пацієнтів з цукровим діабетом показував кореляцію зі зниженням рівня хрому в сироватці крові (вміст хрому в сечі пацієнтів з цукровим діабетом підвищено). "

Показання для призначення


1. Оцінка насичення організму Хромом

2. Оцінка токсичного впливу надлишкових концентрацій Хрому

3. Моніторинг рівня Хрому  


Маркер

Маркер рівня Хрому в організмі.

Клінічна значущість

Дослідження використовується для оцінки забезпечення організму Хромом та можливого токсичного впливу при промисловому використанні.


Склад показників:

Хром

Метод: Атомно-емісійна спектрометрія індуктивно-зв'язаної плазми
Одиниця виміру: Мікрограм на літр

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 120Р
< 1,26

                                                                    

Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Примітки:Дослідження проводиться у будь-який час протягом доби, незалежно від прийому їжі.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: цільна ВК/Na-He. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з содіум-гепаріном, 2 пробірки по 4,0 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: зберігати у холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год.

Інтерпретація:

  • "Професійні шкідливості; екологічні фактори; прийом високих доз харчових добавок, містять хром; зміна балансу мінералів.
    "

  • Цукровий діабет 2 тип, похилий вік, вагітність, недостатнє вживання хрому, зміна балансу мінералів.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому