гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Молекулярний пакет "Поліноз"

Повернутися

Діагностичний напрямок

Діагностика інгаляційної алергії

Загальна характеристика

Основними проявами полінозу ( сезонної алергії) є алергічний риніт, кон'юнктивіт, алергічна бронхіальна астма, а токаж прояви, так званого, pollen-food синдрому: оральний алергічний синдром, рідше, кропив'янка чи ангіо-невротичний набряк після вживання у їжу продуктів рослинного походження - фруктів, овочів, горіхів чи насіння. Ці прояви є наслідком вироблення специфічних антитіл до пилку букоцвітних дерев, лугових та злакових трав та бур'янів ( полин та амброзія). Найефективнішим методом лікування полінозу є алерген-специфічна імунотерапія ( АСІТ) - метод лікування, що базується на тривалому введенні невеликих доз алергену, до якого чутливий пацієнт. Прогнозувати ефективність специфічної імунотерапії, а також можливість перехресних реакцій на їжу допомагає молекулярна діагностика. Молекулярний пакет "Поліноз" дозволяє визначити алергічні антитіла до головних компонентів пилку основних клінічно значущих рослин, що ростуть на території України: головного алергокомпоненту берези - Bet v1, головних алергокомпонентів лугових та злакових трав - Phl p1, Phl p5, головних компонентів амброзії Amb a1, та полину Art v1, Art v3. А також перехресні ( мінорні) компоненти - профіліни та полькальцини трав ( Phl p7, Phl p12) - які містяться у всіх видах пилку та рослинної їжі та є гомологічними для пилку усіх видів рослин.  Дослідження кількісне, що дозволяє точно визначати ступінь алергії та контролювати перебіг хвороби під час лікування. Якість тесту підтверджується сертифікатом програми зовнішньої оцінки якості Quality Club

Позитивний тест до головного алергену - дозволяє прогнозувати високу ефективність АСІТ. Сенсибілізація до головного та мінорних компонентів - свідчить про довготривалість хвороби, а також погіршує прогноз АСІТ. Виявлення сенсибілізації тільки до перехресних компонентів є протипоказом для призначення АСІТ.

Показання для призначення


1.            Сезонний алергічний риніт, коню`нктивіт, бронхіальна астма, що тривають протягом усього сезону  цвітіння рослин ( з березня по жовтень)



2.            Позитивний результати шкірного
тестування з екстрактами пилку або виявлення специфічних IgE-антитіл  до екстрактів 2 та більше видів пилку рослин



3.            Для пацієнтів з перехресною алергією
на овочі та фрукти, що мають прояви орального алергічного синдрому, кровив`янки
чи ангіоневротичного набряку



4.            Для підбору пацієнтів для
алерген-специфічної імунотерапії алергенами пилку рослин та прогнозу
ефективності АСІТ


 

Маркер


Маркер сенсибілізації до головних (мажорних) та перехресних (мінорних) алергокомпонентів весняних дерев, лугових та злакових трав, полину і амброзії.


 

Клінічна значущість


Виявлення справжньої
сенсибілізації до основних алергенів, що викликають розвиток симптомів сезонної
алергії, можливість прогнозування перехресної харчової алергії та ефективності
АСІТ.


 


Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Примітки:Дослідження проводиться у будь-який час протягом доби, незалежно від прийому їжі.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому