гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Цитохімічне дослідження препаратів кісткового мозку

Повернутися

Діагностичний напрямок

Діагностика онкогематологічних захворювань

Загальна характеристика

Цитохімічне дослідження мазків кісткового мозку та/або периферичної крові виконується у поєднанні з цитологічним дослідженням для ідентифікації форм та цитологічних варіантів гострих мієлоїдних лейкозів (поряд з використанням імунофенотипування та молекулярно - генетичних досліджень).

Дані дослідження дозволяють встановити приналежність клітин до певного паростка кровотворення та стадії дозрівання шляхом виявлення продуктів характерних ферментативних реакцій, які можуть виявлятися у вигляді гранул або дифузного зафарбовування (зокрема, FAB-класифікація гострих мієлоїдних лейкозів). В залежності від інтенсивності специфічного забарвлення та характеру його розподілу виділяють наступні варіанти цитохімічної реакції: негативна реакція (-), слабо позитивна (+), позитивна (++), різко позитивна реакція (+++), що дозволяє класифікувати гострі лейкемії на лімфобластні (ГЛЛ) і мієлобластні (ГМЛ) з субкласифікацією на п'ять основних підтипів: М1, М2, М3, М4 і М5.

Показання для призначення

Показано: для встановлення варіанту гострого мієлоїдного лейкозу (ГМЛ) згідно ФАВ-класифікації для вибору тактики подальшого лікування. 

Не показано: для класифікації гострого лімфобластного лейкозу (ГЛЛ) - вирішальне класифікаційне значення має імунофенотипування методом проточної цитометрії.


Склад показників:

Цитохімічне дослідження препаратів кісткового мозку

Метод: Мікроскопічний
Діапазон вимірювань: до 100

Правила підготовки пацієнта

аспірат кісткового мозку

Примітки:Спеціальної підготовки не потрібно.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

аспірат кісткового мозку

Біоматеріал для дослідження: Аспірат кістк.мозку/ предметне скло. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Предметне скло з полем, 5-7 шт. ПреА обробка перед транспортуванням: для запобігання пошкоджень, скельця доставляються у пластиковому контейнері. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, час доставки не обмежений Коментар: обов'язкова наявність спецнаправлення.

Інтерпретація:

  • За наявності патологічних змін, зокрема за наявності пухлинних клітин проводиться їх опис. Висновки для цитохімічного дослідження складають згідно із класифікацією ВООЗ 2017 року.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому