гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Видалення сальника

Повернутися

Діагностичний напрямок

Патоморфологічна діагностика

Загальна характеристика

 Посилаючись на досвід спостереження хірургів, сальник називають ,,сторожем'' черевної порожнини, оскільки він першим прямує до будь якого запального процесу в черевній порожнині, прикриває перфорації органів ШКТ, часто є вмістом грижового мішка. В сальнику, як і в інших органах черевної порожнини можуть з'являтися доброякісні та злоякісні пухлини. Тому, видалений сальник,потребує морфологічної верифікації процесів, що виникли у ньому.

Показання для призначення

1. Травматичне пошкодження сальника при проникаючих пораненнях черевної порожнини. 2. Самостійне гостре запалення сальника, або ж  як результат защемлення сальника в килі, або при переході запального процесу на сальник при гострому апендициті, холециститі, сальпінгоовофориті. 3.При доброякісних пухлинах в сальнику: кістозноподібні утворення, дермоїди, лімфангіоми, ангіоми,ліпоми та фіброми.  4. При первинних злоякісних пухлинах в сальнику: ендотеліоми, рак, саркоми. 5. При метастазах в сальник пухлин інших локалізацій. 6.При тромбозі судин сальника.  7. При ожирінні.              

Маркер

Маркер морфологічних ознак патології в сальнику

Клінічна значущість

Диференційна діагностика патологічних процесів в сальнику


Склад показників:

Гістологічне дослідження

Метод: Патоморфологічна мікроскопія

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

зразок тканини

Біоматеріал для дослідження: Зразок тканини. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Ємність з формаліном, формалін має повністю покривати зразок. Умови доставки: Температура від 9 до 25 градусів, 7 дн.

Інтерференція:

  • В залежності від гістологічної картини, інтерференція проводиться між морфологічними формами запалення в сальнику, або ж між морфологічними ознаками доброякісного та злоякісного процесів у сальнику.

Інтерпретація:

  • Патогістологічний висновок згідно з гістологічною класифікацією пухлин ВООЗ. Кодування за системою ICD (ICD-10 Version:2019, Міжнародна класифікація хвороб), SNOMED CT (Систематизована медична номенклатура - Клінічні терміни)

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому