гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

НЕR2/neu, ІГХ

Повернутися

Діагностичний напрямок

Патоморфологічна діагностика

Загальна характеристика

HER2 / neu - рецептор 2 епідермального фактора росту людини (HER2), є стимулюючим ростом білка на зовнішній стороні всіх клітин молочної залози. Ракові клітини молочної залози з більш високим, ніж звичайно, рівнем HER2, називаються HER2-позитивними. Ці ракові утворення мають тенденцію рости і розповсюджуватися швидше, ніж інші ракові захворювання молочної залози. Важливо знати статус «HER2», тому що HER2-позитивні ракові пухлини значно більше схильні до лікування препаратами, націленими на білок HER2. 

Показання для призначення

Дослідження схильності до розвитку пухлини і підбір своєчасного адекватноого лікування при раку молочної залози.

Маркер

Визначення HER2 статусу пухлини.

Клінічна значущість

Вважається, що в однієї з п'яти жінок з раком грудей пухлина є HER2-позитивною. Більшість ракових пухлин молочної залози є гормонально залежними: естрогени і прогестерон мають стимулюючий ефект (проліферативний і неопластичний). При HER2-позитивному раку молочної залози на поверхні пухлинних клітин присутній надлишок HER2-рецепторів. Дане явище носить назву «позитивний HER2-статус» і діагностується у 15-20% жінок, які страждають на РМЗ.

Склад показників:

Імуногістохімічне дослідження

Метод: Патоморфологічна мікроскопія

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

зразок тканини

Біоматеріал для дослідження: Зразок тканин. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Парафіновий блок. Умови доставки: Температура від 9 до 25 градусів, час доставки не обмежений Коментар: доставлений парафіновий блок має знаходитись у контейнері (захищений від вологи та пошкоджень) .

Інтерпретація:

  • Якщо результат дорівнює 3+, рак HER2-позитивний, звичайно проводиться лікування препаратами, які націлені на HER2.
    Якщо результат дорівнює 2+, то статус HER2 пухлини неясний і називається "двостороннім". Це означає, що статус HER2 повинен бути перевірений за допомогою FISH, щоб уточнити результат.
  • Якщо результат рівний 0 або 1+, рак вважається HER2-негативним, що не реагує на лікування препаратами, які націлені на HER2.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому