гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Онкомаркер товстої кишки Tu M2-піруваткіназа (матеріал - кал)

Повернутися

Діагностичний напрямок

Онкоскринінги

Загальна характеристика

Більшість пухлин людини гіперпродукують пухлинну ізоформу М2 гліколітичного ферменту піруваткінази. Цей ізомер піруваткінази вивільнюється з пухлинних клітин і може бути кількісно визначений в біологічних рідинах. Концентрація пухлинного ізомера М2 в крові корелює зі злоякісністю пухлин. Кількісне визначення Tumor М2-РК в калі засновано на дослідженні за допомогою моноклональних антитіл , які специфічно реагують тільки з пухлинною Tumor М2- РК і не вступають в перехресні взаємодії з іншими изоформами піруваткінази (типу L, R, М1 і М2). Проведення скринінгу впливає на зниження смертності від колоректального раку. Виявлення та лікування аденоматозних поліпів товстої кишки є вторинною профілактикою виникнення колоректального раку. Дослідження Tumor М2-РК в калі - неінвазивне, не потребує підготовки, зміни харчування, відбір матеріалу самостійно пацієнтом – комфорт пацієнта. Дослідження високочутливе та високоспецифічне саме для колоректального раку, колоректальних поліпів.

Показання для призначення

Скринінг колоректального раку

Маркер

Маркер колоректального раку

Клінічна значущість

Скринінг пацієнтів групи високого ризику розвитку колоректального раку

Склад показників:

Онкомаркер товстої кишки (Tu М2-піруваткіназа)

Метод: Твердофазний імуноферментний аналіз
Діапазон вимірювань: 1 - 20
Одиниця виміру: Одиниць на мілілітр

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 130Р
< 4

                                                                    

Правила підготовки пацієнта

кал

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 14 дiб Виключити проведення інструментальних досліджень шлунково-кишкового тракту або медичних процедур, які можуть викликати механічні пошкодження слизової (наприклад, колоноскопія, ректороманоскопія, очищення кишківника за допомогою клізм і ін.). За 3 доби Припинити прийом препаратів біотину Не потрібно дотримання попередньої дієти.Особливості забору:Кал приймається тільки у спеціально призначених для збору біоматеріалу (калу або сечі) пластикових контейнерах з кришкою, які можна придбати в аптеках або у відділеннях ДІЛА.Примітки:Ознайомтесь з особливостями правил підготовки, збирання та доставки калу в закладці "ПРАВИЛА ПІДГОТОВКИ" на сторінці "ПАЦІЄНТАМ" , в інструкції до дослідження або зверніться до відділення ДІЛА. Рекомендовано: зберігання та доставка зразку у відділення протягом 2 год при +2...+25°С.

інструкція_калу_біохім онко.pdf

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

кал

Біоматеріал для дослідження: кал (біохімічні, онкологічні - ІФА). Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Контейнер для збору біоматеріалу. ПреА обробка перед транспортуванням: зберігати у холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год. Коментар: Увага! для біохімічних/онкологічних досліджень необхідний окремий контейнер.

Інтерференція:

  • За 2 дні виключити прийом препаратів біотину. Всі проносні, ваго- і симпатикотропні засоби, каолін, сульфат барію, препарати вісмуту, заліза, ректальні свічки на жировій основі, ферменти та інші препарати, що впливають на процеси травлення і всмоктування можуть впливати на результати дослідження.

  • Не виявлено

Інтерпретація:

  • Концентрація Tumor М2-РК > 4 Од/мл в калі може бути індикатором колоректальних поліпів або колоректального раку. Підвищення рівня може також спостерігатися при гострих і хронічних захворюваннях кишківника.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому