гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Дифтерія, Corynebacterium diphteriae, антитіла до дифтерійн. анатоксину IgG

Повернутися

Діагностичний напрямок

Інфекційне ураження організму

Загальна характеристика

Дифтерія - гостра інфекційна хвороба, що викликається токсигенними коринебактеріями дифтерії (Corynebacterium diphtheriae) - бацила Леффлера.
Шлях передачі- повітряно-крапельний.
Характеризується місцевим фібринозним запаленням (переважно слизових оболонок рото-і носоглотки), а також явищами загальної інтоксикації та ураженням внутрішніх органів.
Джерелом інфекції є хворий на дифтерію або тимчасовий носій токсигенних штамів коринебактерій.
Інкубаційний період короткий - зазвичай 2-4 дні.
Клінічні форми дифтерії ротоглотки вкрай різноманітні і залежать від характеру і поширення фибринозної плівки, ступеня набряку слизової оболонки ротоглотки і підшкірної клітковини шиї, вираженості інтоксикації.
Антитіла до збудника дифтерії (C. diphtheriae) - це специфічні антитоксичні білки-імуноглобуліни, які виробляються імунною системою у відповідь на інфікування збудником дифтерії або вакцинацію дифтерійним анатоксином. У відповідь на інфікування збудником дифтерії або на вакцинацію дифтерійним анатоксином імунною системою на 1-3-й день захворювання в крові виробляються антитоксичні антитіла, високий титр яких зберігається протягом декількох тижнів. 

Показання для призначення

1. Підтвердження діагнозу при клінічному підозрі на дифтерію у осіб з характерним комплексом симптомів (Залежить від форми - в основному:. Набряклі мигдалики, почервонілі, регіонарний лімфаденіт. Плівки на мигдаликах мають вигляд окремих острівців перлинного забарвлення і розташовані на випуклій поверхні запалених мигдаликів. Поверхня мигдаликів покрита щільними білими плівками.) і характерним епіданамнезом (контакт з хворим, у якого діагностовано захворювання).
2. В якості диференційної діагностики (поряд з іншими дослідженнями) при захворюваннях, що протікають з подібними симптомами, таких як ангіни різної етіології, паратонзіллярний абсцес, інфекційний мононуклеоз, гострий ларинготрахеїт, епіглоттіт.
3. Оцінка напруженості протидифтерійного імунітету при визначенні доцільності ревакцинації і контролі за її ефективністю. 

Маркер

Серологічний маркер імунної пам'яті до інфекції Corynebacterium diphtheriae. 

Клінічна значущість

1. Для підтвердження діагнозу «дифтерія».
2. Для диференційної діагностики захворювань, що протікають з подібними симптомами, таких як ангіни різного походження, паратонзіллярний абсцес, інфекційний мононуклеоз, гострий ларинготрахеїт, епіглоттіт.
3. Для оцінки  напруженості протидифтерійного імунітету при визначенні доцільності ревакцинації і контролі за її ефективністю. 


Склад показників:

Антитіла до дифтерійного анатоксину IgG

Метод: Твердофазний імуноферментний аналіз
Діапазон вимірювань: 0.001 - 2
Одиниця виміру: Міліодиниць на мілілітр

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 120Р
< 0.01
<0.01 - негативний
0.01-0.099 - сумнівний
>0.1 - позитивний


Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 4 години Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. Для дітей до 1 року - бажано дотриматись максимально можливого проміжку між годуваннями, або безпосередньо перед наступним годуванням.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

Інтерпретація:

  • 1. поточна або перенесена дифтерійна інфекція, 2. проведена вакцинація проти дифтерії. 

  • 1. слабкий імунітет (або його відсутність) до дифтерії через великий давності проміжок вакцинації проти дифтерії або через те, що пацієнт ніколи не хворів на дифтерію, 2. відсутність імунної відповіді або слабка імунна відповідь на збудника дифтерії внаслідок порушень в імунній системі 

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому