гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Кір, Measles morbillivirus, антитіла до вірусу IgM

Повернутися

Діагностичний напрямок

Інфекційне ураження організму

Загальна характеристика

КІР - одна з найбільш заразних хвороб у світі, захворюваність у світі за даними ВООЗ та ЮНІСЕФ зросла на 80% за перші два місяці 2022 року порівняно з 2021 року.

Вірус кору РНК-вірус Polinoza morbillarum сімейства параміксовірусів (Paramyxoviridae) активний в повітрі і на поверхнях до 2 годин, поширюється на значні відстані з повітрям по вентиляції. З ослаблених вірусів кору роблять живу вакцину.

Хворий на кір заразний з останніх 4-х днів інкубації до 4-го дня висипань. З 5-го дня висипань – хворий незаразний.

Захворіти може будь-яка людина у будь-якому віці – хто не щеплений, хто не хворів, не виробив імунітет після вакцинації. Один хворий заражає 9 із 10 контактних.

Шлях передачі – повітряно-краплинний. Багато вірусів виділяє хворий зі слизом при кашлі, чханні, розмові Проникнення вірусу в організм людини відбувається через слизову оболонку верхніх дихальних шляхів.

Перебіг хвороби! Інкубаційний період – 8-17 днів. У деяких випадках до 21 дня. Початок захворювання гострий з підйому температури до 40 С, сухий кашель, нежить, світлобоязнь, осиплість голосу, набряк і почервоніння повік і зіва, червоні плями в горлі! На 2-й день на слизовій щік з'являються дрібні білі плями з вузькою червоною облямівкою: плями Бєльського-Філатова-Копліка, особлива ознака кору. Висип з'являється на 4-5-й день, спочатку на обличчі, шиї, за вухами, потім на тулубі, на 3-й день на руках, ногах, включаючи пальці. Плями висипки зливаються (головна відмінність від краснухи - при ній висип не зливається). Зникати висип починає з 4-го дня висипань, в тій же послідовності як і з’являвся:  падає t, висип темніє, буріє, лущиться. Пігментація зберігається до 10 днів.

Вірус кору вбиває клітини імунітету, які виробляють антитіла до інших інфекцій, послаблює імунну систему на кілька років, викликає гіповітаміноз вітаміну А.

Лікування 

Препаратів для специфічного лікування кору немає. Лікування симптоматичне. ВООЗ рекомендує вітамін А – зменшує ризик ускладнень на очі, знижує смертність на 50 %.

Ускладнення 

¼ пацієнтів потрапляють до лікарні, 1-2 із 1000 помруть. Ускладнення частіше у ослаблених дітей віком до 5 років, у дорослих старше 20, вагітних, при ВІЛ, лейкозах. Найчастіше це поразка дихальних шляхів, шлунково-кишкового тракту, мозку. https://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/measles 

Профілактика кору 2-х кратна вакцинація дітей в 1 рік та 6 років.

Чи є антитіла до вірусу кору в організмі та чи в достатній кількості, щоб захистити від захворювання можна визначити за допомогою аналізу крові – у крові визначається вміст (рівень) антитіл IgG до вірусу кору. Якщо показник цих антитіл вищий за певний рівень, тоді у людини є імунітет (захист) до вірусу кору, якщо антитіл недостатньо, або ні зовсім тоді необхідна вакцинація. Аналіз може зробити будь-яка людина, хто не впевнений або не пам'ятає: хворів не хворів;  щеплювався чи ні.

Антитіла IgM до кору виявляють в гострий період інфекції (впродовж 6 днів після появи висипу - у 80%, через 7 днів - у 95% пацієнтів), вони досягають піку концентрації через 2-3 нед, тримаються впродовж 4 нед і потім поступово зникають (50% пацієнтів стають серонегативными через 4 мес). Виявлення в сироватці крові АТ Ig M або зростання рівня АТ IgG в парних сироватках більш ніж в 4 рази вказує на поточну інфекцію.   

Показання для призначення

1.Лабораторне підтвердження клінічного діагнозу кору;
2. перевірка людей, що мали контакти з хворими кором. 

Маркер

Серологічний маркер гострого періоду інфекції, викликаної викликаної РНК-вірусом з роду морбіллівірусів 

Клінічна значущість

Рання серологічна діагностика корового інфікування за наявності відповідного анамнезу та клінічної симптоматики 


Склад показників:

Антитіла до вірусу кору IgM

Метод: Твердофазний імуноферментний аналіз
Одиниця виміру: Індекс

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 130Р
< 0.9
<0.9 - негативний
0,9 -1.1 - сумнівний
>1.1 - позитивний

Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 4 години Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. Для дітей до 1 року - бажано дотриматись максимально можливого проміжку між годуваннями, або безпосередньо перед наступним годуванням.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

Інтерпретація:

  • 1. Гостра інфекція вірусом кору.  2.Хибнопозитивні результати визначення АТ IgM можна отримати при хронічному активному гепатиті, СЧВ, інфекційному мононуклеозі. 

  • 1. відсутність інфекції;  2. ранні терміни інфекції (до появи висипу). Дослідження доцільно повторити через 1 - 2 тижні для виявлення сероконверсії.
    3. віддалені терміни після початку інфекції (більше 2 - 3 місяців). 

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому