гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

p16, визначення HPV-асоційованої патології (сурогатний маркер), ІГХ

Повернутися

Діагностичний напрямок

Патоморфологічна діагностика

Загальна характеристика

У випадку, коли мікроскопія не дає остаточної відповіді використовують додаткові методики дослідження, а саме імуногістохімію (ІГХ).

Імуногістохімія – це аналітичний метод визначення протеїнів (антигенів) у клітинах біологічних тканин на основі реакції антиген-антитіло. Цей метод включає прикріплення барвника до антитіла, яке буде зв'язуватися тільки з певним типом білка на клітці (клітинний білок або антиген). На сьогодні доступні сотні антитіл, які дозволяють маркувати різні типи білків. Наприклад, якщо досліджується злоякісна пухлина неясного генезу (анонімний метастаз), імуногістохімія може допомогти ідентифікувати орган в організмі, з якого з'явилася ракова клітина, і наскільки агресивно вона може вести себе.

Имуногістохімічне визначення p16 є сурогатом транскрипційно активного ВПЛ высокого ризику, оскільки сигналізація вірусного онкобілка Е7 ВПЛ індукує сильну надекспресію клітинного білка p16INK4a в клітинах, трансформованих ВПЛ. Онкопротеїн Е6 ВПЛ викликає активацію великої кількості супресора пухлини р53, який сприяет прогресуванню пухлини.

Показання для призначення

1. Диференціальна діагностика між помірною та тяжкою інтраепітеліальними неоплазіями (дисплазіями, -IN2 та -IN3). У випадках, коли деякі стани маскуються під передракові зміни (наприклад, незріла метаплазія, атрофія, реперативні епітеліальні зміни).

2. При гістологічному заключенні помірна інтраепітеліальна неоплазія (дисплазія CIN 2, -IN2).

3. При розбіжності професійних заключень в гістологічній інтерпретації зразка.

4. Спеціальні обставини. Доповнення до гістологічного заключення легкої інтраепітеліальної неоплазія (дисплазія, -IN I) у випадках, коли цитологічне заключення було: HSIL, ASC-H, ASC-US, який асоційований з HPV-16, AGC.

ВАЖЛИВО: Не використовується для рутинного дослідження, коли має місце гістологічне заключення негативне щодо інтраепітеліальної неоплазії, або встановлена легка CIN 1, -IN1, або тяжка CIN 3, -IN3 інтраепітеліальна неоплазія (дисплазія).

Цитологічний висновок: HSIL, ASC-H, ASC-US, асоційовані ВПЛ-16, AGC

Маркер

Маркер діагностики диспластичних процесів в шийці матки. Позитивна імунологічна реакція в клітинах інтраепітеліальної неоплазії

Клінічна значущість

Вивчення біологічного потенціалу диспластичних змін в епітелії шийки матки. Діагностика ВПЛ-асоційованої дисплазії шийки матки


Склад показників:

Імуногістохімічне дослідження

Метод: Патоморфологічна мікроскопія

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

зразок тканини

Біоматеріал для дослідження: Зразок тканини. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Парафіновий блок. Умови доставки: Температура від 9 до 25 градусів, час доставки не обмежений Коментар: доставлений парафіновий блок має знаходитись у контейнері (захищений від вологи та пошкоджень) .

Інтерференція:

  • Імуногістохімічне дослідження 1 категорії складності

Інтерпретація:

  • Патогістологічний висновок згідно з гістологічною класифікацією пухлин ВООЗ. Кодування за системою ICD (ICD-10 Version:2019, Міжнародна класифікація хвороб), SNOMED CT (Систематизована медична номенклатура - Клінічні терміни)

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому