Загальна характеристика
Гліадин є спирторозчинною фракцією глютену - білка пшениці та причиною розвитку целіакії (ентеропатії) у осіб з генетичною схильністю. Пептиди, які утворюються при розщепленні глютену, багаті глютаміном і зв'язуються в кишківнику ферментом тканинною трансглютаміназою, який підсилює їх антигенні властивості. Це викликає розвиток запалення і специфічної імунної відповіді з появою ряду антитіл і аутоімунним ураженням слизової оболонки тонкої кишки, що характеризується втратою ворсинок і наявністю великої кількості міжепітеліальних лімфоцитів. Клінічно це проявляється синдромом мальабсорбції з явищами метеоризму, здуттям живота, діареєю, втратою маси тіла. Захворювання часто проявляється у новонароджених при додаванні каш до молочного харчування. Целіакія може розвиватися і у дорослих (можливо, при дії провокуючих чинників), діагностика в цьому випадку ускладнена. Зміни метаболізму, пов'язані з порушенням всмоктування поживних речовин, мінералів і вітамінів, можуть призводити до розвитку остеохондрозу, анемії, стомлюваності, погіршення репродуктивної функції.Усунення глютену з дієти призводить до відновлення ворсинок і нормалізації абсорбції. Антигліадинові антитіла присутні у більшості хворих на целіакію. Антитіла класу IgА більш специфічні, ніж антитіла класу IgG, однак комбіноване скринінгове дослідження на специфічні IgА і IgG проти гліадину більш ефективно.
Тип біоматеріалу та способи взяття:
Тип БМ | ||||
---|---|---|---|---|
венозна кров |
Правила підготовки пацієнта
венозна кров
Правила доставки біоматеріалів до лабораторії
венозна кров
Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 5,0 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифуговану пробірку зберігати в холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год.
У лабораторному довіднику можна ознайомитися з докладним описом дослідження