гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
F
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Кортизол в розведенні (1:50)

Повернутися

Діагностичний напрямок

Оцінка стану надниркових залоз

Загальна характеристика

Кортизол - стероїдний гормон, виробляється пучковою зоною кори надниркових залоз. Секреція кортизолу стимулюється адренокортикотропним гормоном (АКТГ) передньої частки гіпофізу. У крові зв'язаний з білками. Складає 75 - 90% кортикоїдів, циркулюючих у крові. Метаболізується у печінці. Лише 10% кортизолу у крові знаходиться у вільному стані та виділяється з сечею у незміненому вигляді. Кортизол регулює артеріальний тиск, опосередковано сприяє підвищенню концентрації глюкози, впливає на вміст натрію і кальцію, сприяє посиленню розщеплення жирів та збільшенню вмісту холестерину. При інтерпретації результатів лабораторного дослідження кортизолу необхідно враховувати, що він є стресовим гормоном і на його рівень у крові суттєво може вплинути психосоматичний стан пацієнта, тому доцільно оцінювати добову екскрецію кортизолу у сечі. У здорових людей вміст кортизолу максимальний в ранкові години (6.00-8.00) та у 2-5 разів нижчий у 22.00-24.00. Добовий ритм виділення кортизолу порушується у пацієнтів з синдромом Кушинга та під час вагітності. Нормальні показники кортизолу після триразового дослідження сечі, дозволяють виключити порушення функції системи гіпоталамус-гіпофіз-кора надниркових залоз.

Показання для призначення

1. Діагностика гіпо -та гіперкортицизму.
2. Діагностика адреногенітального синдрому.
3. Діагностика порушень менструального циклу, ендокринного безпліддя, невиношування вагітності.
4. Артеріальна гіпертензія.
5. М'язова слабкість.
6. Передчасний статевий розвиток.
7. Остеопороз.
8. Довготривале лікування кортикостероїдами аутоіммунних та алергічних захворювань.
9. Гостра інфекція, шок, стрес, травматична та опікова хвороби.

Маркер

Маркер порушень регулювальної функції гіпофізу та глюкокортикоїд-синтезувальної функції надниркових залоз.

Клінічна значущість

1. Дифдіагностика синдрому Кушинга.
2. Дослідження рекомендується виконувати у випадку, коли при клінічних проявах гіперкортицизму отриманий результат кортизолу у сироватці крові є в межах норми (за рахунок можливого hook-effect)

Склад показників:

Кортизол в розведенні (1:50)

Метод: Хемілюмінесцентний імуноаналіз
Діапазон вимірювань: 0.5 - 3750
Одиниця виміру: Мікрограм на децилітр

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 130Р
Ранок (7 - 9 год) 4,30 - 22,40
День (15 -17 год) 3,09 - 16,66
При дослідженні рівня кортизолу після 9.00 інтерпретацію результатів проводить тільки лікар (референтні значення наведено в медичних керівництвах)

Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 4 години Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. За 30 хвилин виключити фізичні навантаження та стреси. Погодити з лікарем прийом глюкокортикоїдів, естрогенів, опіатів, пероральних контрацептивів. Для дітей до 1 року - бажано дотриматись максимально можливого проміжку між годуваннями, або безпосередньо перед наступним годуванням.Примітки:Для адекватної порівняльної оцінки в динаміці, взяття біоматеріалу проводити в один і той же час дня.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

Інтерференція:

  • Амфетаміни, кортикотропін, кортизон-ацетат, гідрокортизон, інтерферон-(гамма), метоксамін, нікотин, контрацептиви, естрогени, фуросемід, інсулін, аспірин, атропін, налоксон, ранітидін, спіронолактон.
  • Аміноглютетімід, беклометазона валерат, метилпреднізолон, барбітурати, дексаметазон, ефедрин, індометацин, кетоконазол, лабеталол, леводопа, морфін, ніфедипін, оксазепам, правастатин, преднізолон, рифампіцин.

Інтерпретація:

  • Синдром Кушинга, пізні терміни вагітності, стрес, стан гіпоглікемії, поєднана форма синдрому полікістозних яєчників, гіпертиреоз, гіпотиреоз. Ожиріння, депресія, декомпенсований цукровий діабет. Ектопічний АКТГ-синдром.
  • Хвороба Адісона, вроджена гіперплазія кори надниркових залоз (адреногенітальний синдром), гіпопітуїтаризм. Гіпотиреоз. Гепатит, цироз печінки.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому