гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Аскаридоз, Ascaris lumbricoides, антитіла IgG

Повернутися

Діагностичний напрямок

Інфекційне ураження організму

Загальна характеристика

Аскаридоз – гельмінтоз, що викликається круглими хробаками аскаридами (Ascaris lumbricoides, струнець). Механізм передачі збудника - фекально-оральний; шляхи передачі - харчовий, водний, побутовий. Поширенню аскаридозу сприяє вживання овочів, ягід і зелені з городів, грунт яких удобрений не знешкодженими фекаліями. Людина, в кишківнику якої паразитують самки і самці аскарид, є єдиним джерелом інвазії. Дорослі аскариди живуть у тонкій кишці, де самки після запліднення відкладають близько 200 000 яєць на добу. Потрапляючи з фекаліями в навколишнє середовище, за сприятливих умов яйця дозрівають протягом 10 - 15 днів і більше. 
При проковтуванні людиною зрілих яєць, у верхньому відділі тонкої кишки з них виходять личинки, які проникають через стінку кишки в нижню порожнисту вену, далі в судини печінки і легень, звідки переходять в альвеоли і бронхи. В легенях вони піднімаються по епітелію дихальних шляхів у глотку і заковтуються в шлунково-кишковий тракт. Після повторного потрапляння в тонку кишку вони протягом 70 - 75 діб розвиваються у дорослих паразитів, здатних продукувати яйця.
Тривалість життя дорослої аскариди досягає року, після чого відбувається її загибель і разом з калом вона видаляється назовні. Тому наявність аскарид протягом кількох років у однієї людини пояснюється лише повторними зараженнями. Паразитування гельмінтів супроводжується синтезом антитіл, однак рівень антитіл багато в чому залежить від ступеня глистної інвазії. Для більш достовірної діагностики використовується з іншими лабораторними методами. В клінічному перебігу аскаридозу виділяють дві фази — ранню (міграційну) і пізню (кишкову). Перша фаза збігається з періодом міграції личинок, тоді як друга обумовлена паразитуванням гельмінтів в кишківнику і можливими ускладненнями. Основними клінічними ознаками аскаридозу є симптоми ураження легень (сухий кашель, задишка, біль у грудях), субфебрильна температура, уртикарний висип, свербіж, нездужання, слабкість, головні болі, еозинофілія до 20 - 30%, гіперлейкоцитоз. У хронічній фазі аскаридозу виникають нудота, дисфункція кишківника, болі в животі, порушення сну. Можливі ускладнення аскаридозу: панкреатит, апендицит, кишкова непрохідність. 

Показання для призначення

Клінічні підозри на аскаридоз.

Маркер

Серологічний маркер імунної пам'яті до інфекції аскаридозу.

Клінічна значущість

Рання серологічна діагностика аскаридозу за наявності відповідного анамнезу та клінічної симптоматики

Склад показників:

Антитіла до Аскариди IgG

Метод: Твердофазний імуноферментний аналіз
Діапазон вимірювань: не застосовується
Одиниця виміру: Індекс

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 130Р
< 0.9
<0.9       негативний
0.9 - 1.1 сумнівний
>1.1       позитивний

Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 4 години Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. Для дітей до 1 року - бажано дотриматись максимально можливого проміжку між годуваннями, або безпосередньо перед наступним годуванням.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

Інтерференція:

  • Не виявлена.
  • Не виявлена.

Інтерпретація:

  • Позитивний результат: 1. Аскаридоз, міграційна стадія; 2. Хибнопозитивні результати (специфічність дослідження 90%).
  • Негативний результат:
    1. Відсутність інфікування;
    2. Відсутність детектованого рівня антитіл IgG до Ascaris lumbricoides (рання або пізня стадії, слабо виражена імунна відповідь).
    Сумнівний результат: рекомендується повторити дослідження через 2 - 4 тижні. Якщо результат при повторному дослідженні повторно сумнівний, результат дослідження слід трактувати як негативний. 
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому