гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Кров на стерильність (аероби)

Повернутися

Діагностичний напрямок

Інфекційне ураження організму

Загальна характеристика

Культуральне дослідження крові необхідно проводити всім важким хворим з лихоманкою, при підозрі на ендокардит, внутрішньосудинну інфекцію або імуносупресію. Причиною сепсису або бактеріемії, особливо у послаблених хворих, можуть бути будь-які мікроорганізми, включаючи умовно-патогенні і навіть сапрофітні види. Якщо виявлені в крові патогенні мікроорганізми практично завжди свідчать про їх етіологічну значущість, то наявність умовно-патогенних і сапрофітних видів можуть бути присутні внаслідок контамінації крові в процесі її взяття або випадкового забруднення посівів при подальшій роботі з ними. Мікроорганізми, що виділяються. Аероби: стрептококки, стафілококки, ентеробактерії, неферментуючі, ентерококки.

Показання для призначення

1. Стани та інфекційні (бактеріального походження) захворювання, які супроводжуються багаточисельними підвищеннями температури, коли збудник циркулює в крові.
2. Пацієнти після хірургічних втручань, з патологією серцево-судинної системи, які мають судинні катетери, штучні клапани серця та кардіостимулятори.
3. Бактеріемія при інфекційних ендокардитах, остеоміелітах, артритах, менінгітах, пневмоніях, інтраабдомінальних інфекціях, інфекціях шкіри, м'яких тканин та сечовивідних шляхів.

Маркер

Комплексна оцінка бактеріологічного складу (аероби) досліджуваного біоматеріалу (діагностика септичних станів і захворювань).

Клінічна значущість

1.Встановлення факту інфекційного процесу.
2.Вибір адекватної антибіотикотерапіі.
3.Моніторинг лікування.

Склад показників:

Кров на стерильність (аероби)

Метод: Бактеріологічний, BD BACTEC FX
Діапазон вимірювань: не застосовується

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 120Р
кров стерильна

                                                                    

Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Важливо:Вказати антибактеріальні препарати у випадку їх прийому.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Цільна ВК /FA. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Флакон з середовищем FA. Умови доставки: Температура від 18 до 25 градусів, 24 год.

Інтерференція:

  • Вживання антимікробних препаратів впливає на достовірність результату.

Інтерпретація:

  • 1. При випадковій контамінації крові найчастіше виділяються мікроорганізми, які входять до складу нормальної мікрофлори шкіри або широко розповсюджені в зовнішньому середовищі: Staphylococcus epidermidis, Corynebacterium spp., Bacillus spp. та ін. Причиною сепсису вони бувають, як правило, тільки у хворих зі зниженою резистентністю.
    2. Одночасне виділення із крові декількох видів мікроорганізмів частіше за все свідчить про випадкове забруднення крові, але у хворих зі зниженою резистентністю можлива змішана інфекція.
    3. На етіологічну роль мікроорганізма вказує:
    • його неодноразове виділення із крові або одночасне виділення із крові та інших видів досліджуваного матеріалу;
    • швидке, протягом 48 годин виявлення мікроорганізму. Приблизно 65% посівів крові від хворих з бактеріемією дають позитивний результат в перші 24 г культивування, а 90% протягом 3 діб.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому