гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Комплекс №218 "Диференційна діагностика цукрового діабету у дорослих"

Повернутися

Діагностичний напрямок

Оцінка стану вуглеводного обміну

Загальна характеристика

Дослідження дозволяє провести диференціальну діагностику, оцінити ризик розвитку цукрового діабету 1 типу і, відповідно - в складних випадках вирішити питання про призначення інсулінотерапії. Наявність підвищеного рівня антитіл до тканин підшлункової залози вказує на руйнування бета-клітин підшлункової залози (виробляють інсулін) та потребу в інсулінотерапії. Підвищений рівень антитіл підтверджує цукровий діабет 1 типу у пацієнтів з клінічними проявами діабету та прогнозує його розвиток у пацієнтів, які ще не мають ознак цукрового діабету. Присутність антитіл може бути виявлена за 5 - 8 років до появи перших клінічних симптомів цукрового діабету. У осіб без діабету з високим титром цих антитіл ризик виникнення цукрового діабету становить 9-10%, а за деякими даними - до 45%.
С-пептид відображає синтез інсуліну підшлунковою залозою. Його рівень, близький до нижньої межі референсу або нижче підтверджує потребу у застосуванні інсуліну у пацієнтів з ознаками цукрового діабету, особливо при наявності підвищеного рівня антитіл до глутамінокислої декарбоксилази  та / або антитіл до тирозинфосфатази.

Показання для призначення

1. Диференційна діагностика цукрового діабету 1 і 2 типу.
2. Виявлення осіб c високим ступенем ризику розвитку діабету 1 типу (в т.ч. при наявності цукрового діабету у родичів).
3. У складних випадках вирішення питання про призначення інсулінотерапії при діабеті.
4. Скринінг родичів (які не страждають на цукровий діабет), потенційних донорів нирки або частини підшлункової залози.

Маркер

Маркер автоімунної деструкції β -клітин підшлункової залози. Маркер для ідентифікації предіабету та виявлення осіб з високим ризиком розвитку ЦД 1 типу.

Клінічна значущість

1. Рання діагностика аутоімунного цукрового діабету (ЦД 1-го типу);
2. Диференціальна діагностика типів цукрового діабету (1-го і 2-го типів; аутоімунного діабету дорослих (LADA) та  2-го типу).
3. Виявлення схильності до цукрового діабету 1-го типу та оцінки ризику його розвитку.


Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 8 годин Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. Для дітей до 1 року - бажано дотриматись максимально можливого проміжку між годуваннями, або безпосередньо перед наступним годуванням. Погодити з лікарем проведення натщесерце і / або після навантаження глюкозою, їжею.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифуговану пробірку зберігати в холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год.

Інтерпретація:

  • GADA - Діабет 1-го типу; підвищений ризик розвитку аутоімунної деструкції острівцевого  апарату підшлункової залози з розвитком діабету 1-го типу; синдром м'язової скутості; ревматоїдні захворювання; синдром Шегрена, аутоімунний тиреоїдит.
     IA-2 - Предіабет (високий ризик розвитку цукрового діабету); Цукровий діабет 1-го типу (інсулінозалежний цукровий діабет) у дітей; Аутоімунний діабет дорослих (LADA)

  • Рівень С-пептиду близький до нижньої межі референсу або нижче підтверджує потребу у застосуванні інсуліну у пацієнтів з ознаками цукрового діабету, особливо при наявності підвищеного рівня антитіл до глутамінокислої декарбоксилази  та / або антитіл до тирозинфосфатази

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому