гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Синовіектомія, гангліонектомія

Повернутися

Діагностичний напрямок

Патоморфологічна діагностика

Загальна характеристика

Синовіектомія - операція повного чи часткового висічення синовіальної оболонки капсули суглобу. Цією операцією передбачається ліквідація джерела місцевого болю та причини випоту в суглоб, при частих загостреннях хронічного синовіїту, який не піддається консервативній терапії.   Гангліонектомія - операція з видалення пухлинного утворення гангліона ( гігроми ). Гангліони утворюються  всередині капсули суглобу, або на поверхневій  оболонці сухожильної піхви в результаті колоїдного переродження ділянки сполучної тканини. Найчастіше гігроми зустічаються на тильній чи долонній поверхні зап'ястя у людей, діяльність яких зв'язана з постійним механічним подразненням променево-зап'ясткового суглобу (працюючі за клавіатурою комп'ютера, піаністи).

Показання для призначення

Показання до синовіектомії:   а)часті загострення хронічного синовіїту з випотом у суглоб, що не піддаються консервативній терапії;   б) як частина іншої операції ( напр. некректомії ) при вторинному враженні синовіальної оболонки.   Показання до гангліонектомії :а) великі розміри пухлини, що викликають біль та дискомфорт при рухах у суглобі; б) пухлини, викликаючі косметичний дефект.

Маркер

Маркер морфологічних ознак патологічного процесу в капсулі суглобу

Клінічна значущість

Диференційна діагностика патологічного процесу в капсулі суглоба за морфологічними ознаками.


Склад показників:

Гістологічне дослідження

Метод: Патоморфологічна мікроскопія

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

зразок тканини

Біоматеріал для дослідження: зразок тканини. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Ємність з формаліном, формалін має повністю покривати зразок. Умови доставки: Температура від 9 до 25 градусів, 7 дн.

Інтерференція:

  • Інтерференція між морфологічними ознаками, що викликали патологічний процес в капсулі суглобу.

Інтерпретація:

  • Патогістологічний висновок згідно з гістологічною класифікацією пухлин ВООЗ. Кодування за системою ICD (ICD-10 Version:2019, Міжнародна класифікація хвороб), SNOMED CT (Систематизована медична номенклатура - Клінічні терміни)

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому