гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
F
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Видалення міжхребцевих дисків та хребців при непухлинній патології

Повернутися

Діагностичний напрямок

Патоморфологічна діагностика

Загальна характеристика

Інтравертебральна дискектомія - операція з видалення міжхребцевого диску. В залежності від того, з якого доступу буде виконуватися операція, переднього чи заднього, а також по ступеню видалення міжхребцевого диску, розрізняють часткову( задню) та тотальну (передню) дискектомію.Щоб виконати задню дискектомію та отримати доступ до каналу хребта, попередньо виконують Ламінектомію - операцію з видалення дужок хребців. Кожна операція на хребті окремо, чи  сумісно з іншою, має свої чіткі показання. Операційний матеріал підлягає  обов'язковому гістологічному дослідженню.

Показання для призначення

Показання до задньої дискектомії:  задні грижі(кили) міжхребцевих дисків зі здавленням спинного мозку та його корінців.  Показання до передньої дискектомії:  а)дистрофічні зміни в міжхребцевих дисках, ускладнені центральними чи периферичними неврологічними розладами; б) деструкція дисків в результаті запальних процесів в передньому відділі хребта; в) функціональна неповноцінність диску, внаслідок остеохондрозу, спонділолістезу, при якому зміщений хребець чинить тиск на спинний мозок та ін.  Показання до ламінектомії: а)здавлення спинного мозку та корінців, обумовлене пухлиною, арахноїдальними зрощеннями, абсцесом,грижовими (киловими) вип'ячуваннями міжхребцевих хрящів;  б) здавлення спиного мозку та корінців рубцями після поранення,кістковими відламками при пошкодженні хребців.

Маркер

Маркер морфологічних ознак патологічного процесу в міжхребцевих  дисках та хребцях

Клінічна значущість

Диференційна діагностика  морфологічних ознак патологічного процесу в міжхребцевих дисках та хребцях


Склад показників:

Гістологічне дослідження

Метод: Патоморфологічна мікроскопія

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

зразок тканини

Біоматеріал для дослідження: зразок тканини. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Ємність з формаліном, формалін має повністю покривати зразок. Умови доставки: Температура від 9 до 25 градусів, 7 дн.

Інтерференція:

  • Інтерференція між морфологічними ознаками, що викликали патологічний процес в тканинах міжхребцевого диску, хребця.

Інтерпретація:

  • Патогістологічний висновок згідно з гістологічною класифікацією пухлин ВООЗ. Кодування за системою ICD (ICD-10 Version:2019, Міжнародна класифікація хвороб), SNOMED CT (Систематизована медична номенклатура - Клінічні терміни)

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому