гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Алергокомпонент Собаки rCan f5, простатичний калікреїн, IgE (e226)

Повернутися

Діагностичний напрямок

Діагностика інгаляційної алергії

Загальна характеристика

Алергени собаки - одна з найпоширеніших причин розвитку цілорічної респіраторної алергії, що найчастіше проявляється ринітом, кон`юнктивітом та симптомами астми у сенсибілізованих осіб. Екстракт алергену собаки складається з декількох алергенних молекул , визначення сенсибілізації до яких дозволяє прогнозувати перебіг алергії, ефективність специфічної імунотерапії та імовірність перехресних реакцій.
На відміну від ліпокалінів та сироваткових альбумінів, які відомі давно, білок Can f5 описаний відносно нещодавно. Can f 5 поки що є єдиним ідентифікованим алергеном із сімейства білків калікреїну. Білок виділяється з простати і тому присутній лише у собак-самців, але він також присутній у шерсті і лупі собак- самців. Серед пацієнтів, які страждають алергією на собак, 31% до 70% мають специфічні антитіла IgE до Can f 5, і до 58% цих пацієнтів - моносенсибілізовані лише до Can f 5.
Can f 5 - це 28-кДа білок- простатичний калікреїн, який перехресно реагує зі специфічним для простати антигеном сім`яної рідини людини. Оскільки ці два білки мають значну структурну схожість, сенсибілізація до Can f 5 у жінок може призвести до алергічних реакцій на сім`яну рідину чоловіка під час статевого акту, проявами якої може бути свербіж, почервоніння, висипання в місці контакту з сім`яною рідиною.

Показання для призначення

1. Діагностика алергічного риніту, кон`юнктивіту, бронхіальної астми, що виникають після контакту з собакою


2. Вибір тактики лікування пацієнтів з позитивним шкірним прик-тестом та\чи специфічними IgE до екстракту алергену собаки


3. Диференційна діагностика у жінок зі скаргою на на почервоніння, свербіж, дискомфорт, висипання після контакту з сім`яною рідиною чоловіка


4. Прогнозування ефективності специфічної імунотерапії у пацієнтів з алергією на собаку

Маркер

Сенсибілізації до алергокомпоненту собаки Can f5 (простатичний калікреїн)

Клінічна значущість

Виявлення справжньої причини інгаляційних алергічних симптомів при контакті з собакою

Склад показників:

Алергокомпонент собаки rCan f5, простатичний калікреїн, IgE (e226)

Метод: Імунофлюоресцентний аналіз (ImmunoCAP)
Одиниця виміру: Кілоодиниця алергена на літр

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 120Р
< 0,1
Метод ImmunoCAP

Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 4 години Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому