гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Кількісне визначення маркеру лейкемії BCR-ABL1 p210, ПЛР

Повернутися

Діагностичний напрямок

Діагностика онкогематологічних захворювань

Загальна характеристика

Онкобілок BCR-ABL - гібридний білок, продукт гібридного гена BCR-ABL1. BCR-ABL - активна тирозинкіназа, що відповідає за онкогенну трансформацію клітин. BCR-ABL існує у трьох формах: р190, р210 та р230, залежно від місяця переривання BCR-фрагменту. BCR-ABL є ключовим патогенетичним фактором розвитку гострої лімфобластної лейкемії та хронічної мієлоїдної лейкемії. У більшості випадків, форма р190 транслокації BCR-ABL асоціюється з захворюванням на хронічну мієлоїдну лейкемію.

Хронічна мієлоїдна лейкемія (ХМЛ) - це клональний розлад стовбурових клітин червоного кісткового мозку, при якому спостерігається проліферація зрілих гранулоцитів (нейтрофілів, еозинофілів і базофілів) та їх попередників.

Показання для призначення

  1. Молекулярна діагностика хронічної мієлоїдної лейкемії;
  2. Моніторинг мінімальної залишкової хвороби у пацієнтів із діагнозом гостра лімфобластна лейкемія (ГЛЛ) або хронічна мієлоїдна лейкемія (ХМЛ) протягом терапії.

З'ясування молекулярної ремісії (MR) використовується для оцінки відповіді на лікування та його ефективність.

Визначення молекулярної ремісії (MR) проводиться у порівнянні із первинною оцінкою рівня експресії ділянки основного кластеру розриву для визначення мінімальної залишкової хвороби (MRD), значення вказуються згідно міжнародної шкали.*

* Baccarani, Michele, et al. "European LeukemiaNet recommendations for the management of chronic myeloid leukemia: 2013." Blood 122.6 (2013):872-884.

Категорія молекулярної ремісії та їх значення:

  1. BCR-ABL ≤ 10%: MR1 - Молекулярна відповідь не досягнута
  2. BCR-ABL ≤ 1%: MR2 - Молекулярна відповідь не досягнута
  3. BCR-ABL ≤ 0,1%: MR3 - Велика молекулярна ремісія (після ≥6 місяців терапії)
  4. BCR-ABL ≤ 0,01%: MR4 - Велика молекулярна ремісія (після ≥6 місяців терапії)
  5. BCR-ABL ≤ 0,0032%: MR4.5 - Повна молекулярна ремісія
  6. BCR-ABL ≤ 0,001%: MR5 - Повна молекулярна ремісія.

Маркер

Кількісна оцінка транскрипту злиття BCR-ABLp210.

Клінічна значущість

Лейкемія - злоякісне захворювання, викликане аномальними лейкоцитами, що утворюються в кістковому мозку. Відбувається посилене і неконтрольоване виробництво аномальних кров’яних клітин, що призводить до зниження синтезу здорових кров’яних клітин і сприяє посиленню кровотечі, ряду інфекцій та тяжкій анемії. Крім того, лейкемічні клітини можуть також поширюватися на інші органи, такі як селезінка, мозок, лімфатичні вузли та інші тканини. 

Транскрипт злиття BCR-ABL1 можна спостерігати при мієлопроліферативних новоутвореннях, гострому лейкозі неоднозначного походження та класі попередників лімфоїдних новоутворень таких як хронічна мієлоїдна лейкемія, гостра лімфобластична лейкемія та гостра мієлоїдна лейкемія.

Онкобілок BCR-ABL з молекулярною масою 210 кДа позначається як р210. У більшості пацієнтів з ХМЛ (понад 95%) виявляється білок р210. Найчастішими є варіанти транскрипту b3a2 (50% випадків) та b2a2 (45% випадків). У невеликої кількості хворих визначають варіанти b3a3 та b2a3.


Склад показників:

BCR-ABL1(р210)

Метод: Полімеразна ланцюгова реакція в реальному часі
Одиниця виміру: %

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 130Р
Перелік мутацій, що можуть бути виявленні даним дослідженням: транскрипт злиття BCR-ABL1 p210 t(9;22) (q34:q11) b2a2 і b3a2

ЗАКЛЮЧЕННЯ:

Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Примітки:Спеціальної підготовки не потрібно.

аспірат кісткового мозку

Примітки:Спеціальної підготовки не потрібно.

Інтерпретація:

  • В результаті ПЛР вказано: мутація є/мутації немає. Результат досліджень необхідно оцінювати з урахуванням клінічних, інструментальних та інших лабораторних даних.
  • В результаті ПЛР вказано: мутація є/мутації немає. Результат досліджень необхідно оцінювати з урахуванням клінічних, інструментальних та інших лабораторних даних.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому