гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Онкомаркер карциноїдних пухлин Серотонін

Повернутися

Діагностичний напрямок

Онкоскринінги

Загальна характеристика

 Серотонін є проміжним продуктом метаболізму триптофану. В нормі синтезується і зберігається в ентерохромафінних клітинах кишечника (більше 80% загального вмісту серотоніну в організмі), не синтезується, лише зберігається/концентрується у тромбоцитах циркулюючій крові. локалізується (значно менші кількості) в серотонінергічних нейронах головного мозку, приблизно 2% триптофану, який вживається з харчовими продуктами перетворюється на серотонін.
Серотонін приймає участь у скороченні гладенької мускулатури, регуляції артеріального тиску, серотонін, який вивільняється тромбоцитами, відіграє важливу роль у агрегації тромбоцитів,  загальновизначений як нейротрансмітер в центральній нервовій системі.
Надлишок серотоніну (та його метаболіту в сечі - 5-гідроксиіндолоцтової кислоти), виявляється в разі синтезу його карциноїдом.
Карциноїд — це нейроендокринна пухлина (яка походить з клітин нейроендокринної системи), може злоякісно трансформуватись та метастазувати. Карциноїд може уражати будь-які органи організму, де є нейроендокринні клітини, проте переважно діагностується у кишечнику (частіше – тонка кишка, апендикс), рідше у легенях, шлунку, підшлунковій залозі, загальній жовчній протоці, яєчниках.
Карциноїдний синдром- захворювання з симптоматикою, зумовленою надлишковою секрецією карциноїдом серотоніну (та інших біологічно активних речовин – брадикінін, простагландини).
Портрет пацієнта з карциноїдним синдромом: приливи (90%) - почервоніння шкіри обличчя і шиї, часте серцебиття, підвищення артеріального тиску, біль в області серця, часто з бронхоспазмом, діарея (70%)+переймоподібні болі в животі (40%) (нудота, блювання), ендокардіальний фіброз з відкладанням карциноїдних бляшок на серцевих клапанах (40-45%). При прогресуванні захворювання-схуднення, при подальшому ураженні серця - розвиток його вади, частіше правих відділів (стенози), серцевої недостатності. Рідше зустрічаються телеангіектазії (25%), пелагра (5%). 
Лікарю: при наявності злоякісного захворювання, вкажіть діагноз в направленні. За 48 годин до, а також під час збору зразків слід відмінити, якщо це клінічно можливо, препарати та певні продукти (зазначені в розділах "Інтерференція", "Інтерпретація", Правила підготовки").



Показання для призначення

1.Діагностика карциноїдних пухлин
2.Післяопераційний моніторинг ефективності лікування карциноїдних пухлин
 

Маркер

Високоспецифічний маркер карциноїдних пухлин 

Клінічна значущість

1. Дослідження 5-ГІОК в сечі за добу (за клінічної необхідності - бажано двічі в різні дні) з одночасним дослідженням рівнів Серотоніну та Хромограніну А в крові – достовірна діагностика карциноїду.
2.Для спільної оцінки з вищезазначеними маркерами рекомендується досліджувати рівень Нейроенолази (підвищений рівень у 30–50% пацієнтів з нейроендокринними пухлинами, особливо – при низькодиференційованих пухлинах) та NT-proBNP (значне підвищення рівня є характерним маркером для карциноїдної хвороби серця).
 


Склад показників:

Серотонін

Метод: <Не визначено>
Одиниця виміру: Мікрограм на літр

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 120Р
< 350

                                                                    

Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 3 доби Погодити з лікарем доцільність дослідження на тлі використовування лікарських препаратів. За 24 години не палити. виключити фізичні навантаження та стреси. Не вживати продукти, які підвищують рівень серотоніну: ананас, баклажан, авокадо, банани, смородина, ківі, диня, сливи, персики, шоколад, агрус, помідори, волоський горіх, молюски, ванілін, кофеїн. Не вживати продукти, насичені амінами (ваніль, шоколад, кава, какао, чай, кола, пиво, банани, авокадо, томати, алкоголь). За 12 годин Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. За 3 години Не вживати їжу та напої дітям 1-5 років. За 30 хвилин Не вживати їжу та напої дітям до 1 року.

Серотонін.pdf

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Цільна ВК з літій-гепарин заморожена. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з літій-гепарином, 2 пробирки по 4,0 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: . Умови доставки: Температура -20 градусів, 72 год.

Інтерференція:

  • Ацетамінофен, Аспірин, Антигістамінні препарати, Ефедрин, Сиропи від кашлю, Діазепам, Нікотин. Продукти, які підвищують рівень серотоніну, ванілін, кофеїн. Див. також розділ Правила підготовки пацієнта.

  • Резерпін, транквілізатори, адреноблокатори, інгібітори МАО, метілдопа, морфін, аналоги соматостатину. Див. також розділ Правила підготовки пацієнта.

Інтерпретація:

  • 1. вживання продуктів, що підвищують ріень серотоніну (ананас, баклажан, авокадо, банани, смородина, ківі, диня, сливи, персики, шоколад, агрус, помідори, волоський горіх, молюски), а також ванілін, кофеїн
    2.Гіперсекреція - карциноїдні пухлини шлунково-кишкового тракту і підшлункової залози; пухлини, що викликають атиповий карциноїдних синдром (дрібноклітинний (вівсяноклітинний) рак бронхів, медулярний рак щитоподібної залози);
    3. незначне підвищення: демпінг-синдроми, гостра кишкова непрохідність, фіброзно-кістозної дегенерації, гострий інфаркт міокарда, нетропічний спру, головний біль, шизофренія, гіпертонія, хвороба Хантінгтона, м'язова дистрофія Дюшенна та початкові стадії гострого апендициту. 

  • Нормалізація підвищеного до лікування рівня маркеру відображає позитивний ефект лікування.  

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому