гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Онкомаркер карциноїдних пухлин 5-гідроксиіндолоцтова кислота

Повернутися

Діагностичний напрямок

Онкоскринінги

Загальна характеристика

5-гідроксиіндолоцтова кислота є метаболітом серотоніну у сечі. Серотонін є проміжним продуктом метаболізму триптофану. В нормі синтезується і зберігається в ентерохромафінних клітинах кишечника (більше 80% загального вмісту серотоніну в організмі), не синтезується, лише зберігається/концентрується у тромбоцитах циркулюючій крові, локалізується (значно менші кількості) в серотонінергічних нейронах головного мозку, приблизно 2% триптофану, який вживається з харчовими продуктами перетворюється на серотонін. 
Серотонін приймає участь у скороченні гладенької мускулатури, регуляції артеріального тиску, серотонін, який вивільняється тромбоцитами, відіграє важливу роль у агрегації тромбоцитів,  загальновизначений як нейротрансмітер в центральній нервовій системі.
Надлишок серотоніну (та його метаболіту в сечі - 5-гідроксиіндолоцтової кислоти), виявляється в разі синтезу його карциноїдом. 
Карциноїд — це нейроендокринна пухлина (походить з клітин нейроендокринної системи), може злоякісно трансформуватись та метастазувати. Карциноїд може уражати будь-які органи, де є нейроендокринні клітини, проте переважно діагностується у кишечнику (частіше – тонка кишка, апендикс), рідше у легенях, шлунку, підшлунковій залозі, загальній жовчній протоці, яєчниках.
Карциноїдний синдром- захворювання з симптоматикою, зумовленою надлишковою секрецією карциноїдом серотоніну (та інших біологічно активних речовин – брадикінін, простагландини). 
Портрет пацієнта з карциноїдним синдромом: приливи (90%) - почервоніння шкіри обличчя і шиї, часте серцебиття, підвищення артеріального тиску, біль в області серця, часто з бронхоспазмом, діарея (70%) та переймоподібні болі в животі (40%) (нудота, блювання), ендокардіальний фіброз з відкладанням карциноїдних бляшок на серцевих клапанах (40-45%). При прогресуванні захворювання-схуднення, при подальшому ураженні серця - розвиток його вади, частіше правих відділів (стенози), серцевої недостатності. Рідше зустрічаються телеангіектазії (25%), пелагра (5%). Лікарю: при наявності злоякісного захворювання, вкажіть діагноз в направленні. За 48 годин до, а також під час збору зразків слід відмінити, якщо це клінічно можливо, препарати та певні продукти (зазначені в розділах "Інтерференція", "Інтерпретація", Правила підготовки")


Показання для призначення

1.Діагностика карциноїдних пухлин
2.Післяопераційний моніторинг ефективності лікування карциноїдних пухлин
 

Маркер

Високоспецифічний маркер карциноїдних пухлин 

Клінічна значущість

1. Дослідження 5-ГІОК в сечі за добу (за клінічної необхідності - бажано двічі в різні дні) з одночасним дослідженням рівнів Серотоніну та Хромограніну А в крові – достовірна діагностика карциноїду.
2.Для спільної оцінки з вищезазначеними маркерами рекомендується досліджувати рівень Нейроенолази (підвищений рівень у 30–50% пацієнтів з нейроендокринними пухлинами, особливо – при низькодиференційованих пухлинах) та NT-proBNP (значне підвищення рівня є характерним маркером для карциноїдної хвороби серця).  


Склад показників:

5-гідроксиіндолоцтова кислота

Метод: Рідинна хроматографія/мас спектрометрія
Одиниця виміру: Міліграм на 24 години

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 120Р
< 9,5

                                                                    

Правила підготовки пацієнта

сеча добова

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 3 доби Погодити з лікарем доцільність дослідження на тлі використовування лікарських препаратів. Не вживати продукти, які підвищують рівень серотоніну: ананас, баклажан, авокадо, банани, смородина, ківі, диня, сливи, персики, шоколад, агрус, помідори, волоський горіх, молюски, ванілін, кофеїн. Не вживати продукти, насичені амінами (ваніль, шоколад, кава, какао, чай, кола, пиво, банани, авокадо, томати, алкоголь).Примітки:у вкладенні.

5 ГІОК.pdf

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

сеча добова

Біоматеріал для дослідження: Сеча добова. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Стерильний контейнер з кришкою, 35-40 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: зберігати у холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 48 год. Коментар: вказати добовий об'єм сечі, в л.

Інтерференція:

  • Ацетамінофен, Аспірин, Антигістамінні препарати, Ефедрин, Сиропи від кашлю, Діазепам, Нікотин. Продукти, які підвищують рівень серотоніну, ванілін, кофеїн. Див. також розділ Правила підготовки пацієнта.

  • Резерпін, транквілізатори, адреноблокатори, інгібітори МАО, метілдопа, морфін, аналоги соматостатину. Див. також розділ Правила підготовки пацієнта.

Інтерпретація:

  • 1. вживання продуктів, що підвищують ріень серотоніну (ананас, баклажан, авокадо, банани, смородина, ківі, диня, сливи, персики, шоколад, агрус, помідори, волоський горіх, молюски), а також ванілін, кофеїн
    2.Гіперсекреція - карциноїдні пухлини шлунково-кишкового тракту і підшлункової залози; пухлини, що викликають атиповий карциноїдних синдром (дрібноклітинний (вівсяноклітинний) рак бронхів, медулярний рак щитоподібної залози);
    3. незначне підвищення: демпінг-синдроми, гостра кишкова непрохідність, фіброзно-кістозної дегенерації, гострий інфаркт міокарда, нетропічний спру, головний біль, шизофренія, гіпертонія, хвороба Хантінгтона, м'язова дистрофія Дюшенна та початкові стадії гострого апендициту; 

  • Зниження підвищеного до лікування рівня маркеру відображає позитивний ефект лікування. У пацієнтів з порушенням функції нирок та пацієнтів, які перебувають на гемодіалізі, можливі значно низькі рівні.   

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому