гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Специфічні IgE, мигдаль (f20)

Повернутися

Діагностичний напрямок

Діагностика харчової алергії

Загальна характеристика

Мигдаль є одним з основних горіхів, провокують алергічні реакції у дорослих і дітей старше 5 лет. Алергенні білки мигдалю: амандіни, альбуміни, конглютіни, транспортні білки ліпідів, профіліни, кислі рибосомальні протеіни. Із гіркого мигдалю виробляють мигдальне масло, яке застосовують переважно в парфумерії і в кулінарії. Солодкий мигдаль вживають в їжу в сирому вигляді, а також обсмажують, додають в тісто, кондитерські вироби, шоколад, лікери, страви з м'яса, рису, з нього виготовляють марципан, праліне, нугу. Мигдальне молоко використовується в якості заміни коров'ячого молока вегетаріанцями і людьми з алергією на коров'яче молоко. Якщо мигдальне масло входить до складу косметичних засобів, можливо первинне розвиток сенсибілізації через шкірні покриви. У більшості випадків прояви алергії після вживання мигдалю спостерігаються у вигляді кропивниці і ангіонабряку, можливий розвиток респіраторних симптомів у вигляді задишки, кашлю, можуть виникати нудота, розлад шлунку. Випадкове вживання продуктів, що містять горіхи або їх сліди, може провокувати анафілактичну реакцію. Перехресна алергічна активність специфічних IgE-антитіл до мигдалю можлива з алергенами інших представників сімейства рожевих (абрикосами, персиками, вишнею), а також рослин інших ботанічних сімейств: волоським горіхом, насінням соняшнику, арахісом, бразильським горіхом, кедровими горіхами, кукурудзою. 33% пацієнтів з алергією на пилок берези сенсибілізовані до алергенів мигдалю. Вживання у великій кількості гіркого мигдалю, що містить ціаніди, може викликати отруєння.

Показання для призначення

Для діагностики алергічних захворювань (харчова алергія, атопічний дерматит, бронхіальна астма, алергічний риніт, респіраторний аллергоз).
Для оцінки ризику розвитку алергічних реакцій до мигдалю

Маркер

Маркер сенсибілізації до мигдалю

Клінічна значущість

Визначення наявності і ступеня сенсибілізації до мигдалю

Склад показників:

Специфічні IgE, мигдаль (f20)

Метод: Хемілюмінесцентний імуноаналіз
Діапазон вимірювань: 0.1 - 100
Одиниця виміру: кОд/л

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 120Р
< 0,1

                                                                    

Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 4 години Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. Для дітей до 1 року - бажано дотриматись максимально можливого проміжку між годуваннями, або безпосередньо перед наступним годуванням.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому