Вітаміни - життєво необхідні речовини для підтримки всіх функцій організму на потрібному фізіологічному рівні. Вони або зовсім не синтезуються в організмі, або утворюються в незначних кількостях. Ці речовини не є ні будівельним ні енергетичним матеріалом, але їх цінність полягає в тому, що вони є виключно важливою і незамінною ланкою різних фізіологічних процесів на всіх рівнях. Ці «фахівці широкого профілю» - включаються в обмін ферментів і гормонів, є регуляторами біохімічних процесів, працюють на рівні клітинного обміну і т.д.
Всі вітаміни поділяються на 2 основні групи:
|
Вітаміни, розчинні у воді - вітаміни групи В
(В1, В2, В3, В5, В6, В9, В12), С, Н, Р |
Вітаміни, розчинні в жирах -
А, Д, Е, К |
При нестачі вітамінів (гіповітаміноз) виникає неадекватне забезпечення організму вітамінами.
Які ж причини, що можуть призвести до такої ситуації?
|
1. Аліментарні - нестача вітамінів,
пов'язана з харчуванням:
- Недостатній за вітамінним складом раціон харчування
- Неправильна кулінарна обробка (руйнування вітамінів під час приготування їжі і зберігання продуктів)
- Наявність в продуктах антивітамінних факторів, які нівелюють дію вітамінів
- Захворювання, які можуть привести до недостатнього харчування - наприклад, анорексія
|
4. Захворювання травної системи,
які супроводжуються:
- порушеннями нормальної кишкової мікрофлори (дисбактеріоз кишечника), тривалий прийом антибіотиків
- порушенням всмоктування вітамінів у шлунково-кишковому тракті
- поглинання вітамінів кишковими паразитами (глистами) і патогенною кишкової мікрофлорою, яка викликає кишкові інфекції.
|
2. Спадкові захворювання. |
5. Підвищена потреба організму у вітамінах:
- Зростаючий організм - дитячий і підлітковий вік
- У жінок під час вагітності та годування
- Підвищені фізичні навантаження
- Тривалий стрес
- Особливості клімату
- Хронічні захворювання внутрішніх і ендокринних органів
|
3. Інтоксикації як зовнішніми, так і внутрішніми факторами, в тому числі і тими, що утворюються під час інфекційних процесів в організмі. |
|
Розглянемо прояви в організмі і методи визначення недостатності різних вітамінів. Паралельно з цим наведемо приклад ТОП-5 за вмістом кожного з вітамінів у продуктах харчування і можливості лабораторних методів діагностики рівня вітамінів в організмі.
Вітамін С (аскорбінова кислота)
Недостатність цього вітаміну в організмі (гіповітаміноз) проявляється:
- Блідістю шкіри і слизових оболонок
- Зниженням температури тіла
- Слабкістю, підвищеною стомлюваністю
- Кровоточивістю ясен, носовими, матковими кровотечами
- Частими застудами
- Анемією
У разі повної відсутності надходження вітаміну С в організм розвивається авітаміноз у вигляді захворювання - цинги.
ТОП-5: шипшина свіжа, перець червоний і зелений солодкий, смородина чорна, обліпиха, петрушка.
Вітаміни групи B об'єднані в одну групу, оскільки в продуктових джерелах вони знаходяться, як правило, в комплексі. Сформувати їх запас в організмі неможливо, вони повинні надходити в організм постійно. Ці вітаміни піддаються руйнуванню під впливом алкоголю, рафінованих цукрів, нікотину і кофеїну, лимонної кислоти, сонячного світла. В результаті чого багато хто відчуває їх дефіцит.
Недостатність може також розвиватися під впливом антивітамінних факторів (які, в першу чергу, є ферментами, які руйнують вітаміни). Вони містяться в значній кількості в термічно необробленій рибі, морських тваринах.
Всім вітамінам цієї групи притаманні описані загальні властивості, але є і свої характерні особливості їх нестачі в організмі.
Вітамін В1 (тіамін):
- м'язова атрофія
- закрепи, пов'язані зі слабким тонусом кишечника
- низька шлункова кислотність
- неврологічні розлади
ТОП-5: свинина (вирізка, бекон), крупи (горох, вівсяна, гречана, пшоняна), дріжджі, субпродукти, хліб з борошна грубого помелу.
|
Вітамін В2 (рибофлавін):
- ураження шкірних покривів (дерматити - носогубний трикутник, шия, вуха, мошонка), слизової оболонки рота у вигляді тріщин, заїд, запалення слизової язика (географічний язик).
- погіршення зору в темний час доби, колірного зору
ТОП-5: субпродукти (печінка, нирки, серце), дріжджі, мигдаль, сири, вівсяна крупа.
|
Вітамін В3 (РР, ніацин):
- жорстка, запалена шкіра
- ураження слизових оболонок починаючи з ротової порожнини і на всьому протязі травної трубки (виразки, ерозії, проноси)
- м'язова слабкість
- нервово-психічні захворювання
Раніше гіповітаміноз цього вітаміну (пелагра) був поширений в тих географічних місцевостях, де основу раціону становила кукурудза, яка містить антивітамін, який руйнує ніацин.
ТОП-5: арахіс, дріжджі, печінка, насіння соняшнику, свіжі гриби.
|
Вітамін В6:
- ураження шкіри і слизових оболонок
- ураження центральної нерівній системи (дратівливість, порушення сну, судоми, депресивні стани)
- порушення в системі кровотворення: анемія, зниження кількості лейкоцитів, які є важливою ланкою в противоинфекционной захисту організму
ТОП-5: м'ясо (перш за все куряче), субпродукти (печінка, нирки), бобові (квасоля, соя), хрін, часник.
|
Вітамін В9 (фолієва кислота)
Ознаки недостатності в організмі:
- Зниження кровотворної функції, що проявляється зниженням в загальному аналізі крові кількості клітин крові - еритроцитів, лейкоцитів, тромбоцитів.
Клінічно розвиваються симптоми анемії, зниження імунітету, порушення згортання крові.
- Запальні захворювання органів травлення
- Затримка росту у дітей, при дефіциті під час вагітності - поява аномалій розвитку і психічного здоров'я у дітей.
ТОП-5: дріжджі, печінка, зелень (шпинат, петрушка, салат), бобові (соя, квасоля), сир нежирний.
Цікавий факт: вперше фолієву кислоту виявили в листі (folia) шпинату - звідси і назва, яке закріпилося за вітаміном.
|
Вітамін В12 (ціанокобаламін):
Цей вітамін, який містить у своєму складі кобальт не синтезується ні рослинами, ні тваринними організмами, його виробляють тільки мікроорганізми (бактерії).
У людини - це кишкова мікрофлора, тому одна з причин нестачі вітаміну В12 - кишковий дисбактеріоз який часто виникає на тлі тривалого і безконтрольного прийому антибіотиків
Його вміст в організмі можна визначити лабораторним способом.
Прояви нестачі вітаміну:
- Анемія
- Ураження центральної нервової системи
- Ураження травної системи
ТОП-5: печінка, різні сорти морської риби (скумбрія, сардина, оселедець, кета, морський окунь), сир нежирний, тверді сири.
|

Вітамін А (ретинол)
Клінічні прояви гіповітамінозу А:
- Шкіра суха, ороговіла, вугрі
- Волосся сухе і тьмяне, нігті ламкі, смугасті
- Порушення зору (в темний час доби, так звана, «куряча сліпота», ураження рогівки, можлива сліпота)
- Порушення імунітету, схильність до розвитку інфекційних захворювань
- Збільшення ризику злоякісних утворень
ТОП-5: продукти тваринного походження - печінка (куряча, яловича, тріски), чорна ікра, яєчний жовток, вершкове масло, тверді сири.
У рослинних продуктах знаходиться попередник вітаміну А - β-каротин. Засвоєння гірше, ніж у вітаміну А, відбувається при паралельному вживанні жирів (наприклад, якщо морква, то у вигляді салату, заправленого олією).
Вітамін Д
Потреба організму в ньому забезпечується за допомогою продуктів харчування і шляхом синтез в самому організмі (в шкірному покриві) при опроміненні ультрафіолетовими променями.
Основна задача вітаміну Д в організмі - регуляція кальцієво-фосфорного обміну (вітамін Д сприяє засвоєнню кальцію, прийнятого з їжею).
Лабораторні методи визначення рівня вмісту Вітаміну Д в організмі
Клінічно нестача вітаміну Д проявляється насамперед порушеннями з боку кісткового скелета:
- рахіт у дітей (затримка прорізування зубів, закриття джерельця, деформації черепа, викривлення нижніх кінцівок, деформація грудної клітки, невротичні зміни).
- остеопороз у дорослих. Всі прояви виникають внаслідок остеомаляції (розм'якшення кісток) через вимивання кальцію з кістки (зміна постави, болі в спині і грудях, часті переломи, зменшення рухливості скелета).
Лабораторні маркери остеопорозу
ТОП-5: жир з печінки риб і морських тварин, жирні сорти риби (лосось, оселедець, скумбрія), ікра, яйця, вершки.
Вітамін Е (токоферол)
При гіповітамінозі виникають м'язова слабкість, порушення статевої сфери (знижується потенція у чоловіків, невиношуваність вагітності у жінок), анемія, порушення зору, загибель печінкових клітин.
ТОП-5: рослинні масла, бобові, крупи (гречана, перлова, вівсяна), креветки, кальмари.
Вітамін К
Основний прояв його нестачі в організмі - схильність до кровотеч. Порушення згортальної функції крові, яка є їх причиною, можна визначити лабораторними методами.
Основними факторами розвитку є кишковий дисбактеріоз, отруєння антивітаминами К, харчування має незначний вплив на рівень вітаміну К в організмі.
ТОП-5: капуста цвітна та брюссельська, шпинат, салат, масло, сир, яйця.

Крім вітамінів є ще одна група життєво важливих компонентів їжі людини - мінеральні речовини (макро- і мікроелементи).
Їх багато, розглянемо деяких представників обох груп.
Кальцій
Основна функція кальцію в організмі - вплив на кістково-м'язову систему (як будівельний матеріал для кісток і регулятор роботи м'язів).
Джерела в їжі: молочні продукти, броколі, горіхи, кісткове борошно, штучно збагачені кальцієм продукти (кальцинований сир).
Лабораторна діагностика допоможе оцінити статус кальцієвого обміну, ризики пов'язані з його недостатньою кількістю (особливо після 45 років) і подальші кроки щодо профілактики або корекції нестачі.
|
Йод
Цей макроелемент є незамінною складовою частиною гормонів щитоподібної залози.
Між його роллю в організмі і значенням для здоров'я гормонів щитоподібної залози можна поставити знак рівності.
Оцінити статус йоду в організмі можна за допомогою лабораторного визначення його змісту в різних біологічних середовищах.
|
Залізо
Вміст заліза в організмі кожної людини залежить від ваги, рівня гемоглобіну крові, статі і запасів в організмі (депо заліза).
Залізодефіцит довго себе не проявляє, симптоми недостатності з'являються при тривалому і значному виснаженні запасів заліза.
Виникає залізодефіцитна анемія, яка проявляється блідістю, задишкою, посиленим серцебиттям, підвищеною стомлюваністю, болями в животі і спотворенням смаку (поїдання нехарчових продуктів - глина, земля і т.д.) і нюху.
Важливий метод діагностики анемії - лабораторний.
Основне джерело в їжі: м'ясо (перш за все яловичина, домашня птиця). Залізо з рослинних джерел засвоюється гірше, але все ж може служити для поповнення запасів заліза (буряк, гарбуз, помідори, броколі, капуста білокачанна).
|
Незважаючи на незначну кількість (вміст вимірюється в міліграмах), вплив їх на організм від цього не зменшується.
До них відносяться: бор, бром, ванадій, кадмій, кремній, літій, марганець, молібден, миш'як, нікель, олово, фтор.
Їх біологічний вплив різноманітний, охоплює практично всі органи і системи.
Діагностика їх недостатності або токсичного надлишку непроста, під силу досвідченому фахівцеві, якому велику допомогу надають саме лабораторні дослідження на визначення мікроелементів (в крові, сечі, волоссі).
Підводячи підсумки - ми насправді складаємося з того, що їмо, з чого організм себе будує і забезпечує наше здоров'я.
|