гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Суглобовий синдром. Як позбутися болю?

04.08.2017
Фото - Суглобовий синдром. Як позбутися болю?
Біль у суглобах - один з найпоширеніших типів хронічного болю і одна з провідних причин непрацездатності. Від болю у спині та суглобах щорічно страждає близько 90% дорослого населення і за кількістю випадків звернення за медичною допомогою суглобовий біль поступається лише простудним захворюванням.

З чим пов'язана біль у суглобах?

Більшість людей віком понад 35 років страждає від болю у суглобах, але цей стан не є рідкісним навіть у дитячому віці. Суглобовий біль може бути постійним або періодичним, слабким або інтенсивним, тільки в області суглоба або захоплювати навколишні тканини, але саме він змушує людей звертатися за медичною допомогою і значно знижує якість життя, а в деяких випадках може призвести до інвалідності.
 
Біль виникає у відповідь на подразнення нервових закінчень продуктами запалення, токсинами, кристалами солей, алергенами, остеофітами (розростаннями кісткової тканини), які утворюються в результаті патологічного процесу.
 
Причиною болю в суглобах можуть бути найрізноманітніші захворювання:
  • порушення обміну речовин (акромегалічний артрит, хвороба Іценко-Кушинга, подагра);
  • системні аутоімунні захворювання (ревматоїдний артрит, системний червоний вовчак, системна склеродермія, ревматизм);
  • пухлини (мієломна хвороба, саркома);
  • гострі інфекційні захворювання (грип, хвороба Лайма).

Причини суглобового болю

Найчастіше причинами суглобового болю є артрити, з яких найбільш поширені остеоартроз, подагра, ревматоїдний та псоріатичний артрит.
 
Остеоартроз (хворіють приблизно 10% населення) - найчастіша форма артриту у літніх людей. Характеризується деградацією суглобового хряща з розвитком крайових розростань кісткових тканин, що призводить до втрати хряща, супутнього ураження компонентів суглоба (зв'язки, синовіальна оболонка).
 
Подагра - артрит, пов'язаний з відкладенням кристалів сечової кислоти (уратів). У даний час є найбільш поширеною формою запального артриту. Подагричний артрит вражає переважно дрібні суглоби (пальців ніг), рідше - гомілковостопний і колінний суглоби, пальці рук, променезап'ястковий суглоб і ліктьовий. Характеризується гострими больовими нападами, навколосуглобовими пухлиноподібними розростаннями і ураженням нирок.
 
При ревматоїдному артриті (страждає близько 1% населення) біль переважно пов'язана із запаленням у суглобах, обумовленим аутоімунним процесом, найчастіше внаслідок перенесеної стрептококової інфекції. Характеризується типовим симетричним ураженням великих і середніх суглобів, припухлістю і значною ранковою скутістю.
 
Псоріатичний артрит найчастіше розвивається на тлі ураження шкіри. Спровокувати розвиток хвороби можуть стреси та інфекційні захворювання. За перебігом псоріатичний артрит схожий на ревматоїдний, однак спостерігається несиметричне ураження суглобів, раннє ураження великого пальця стопи, болі у п'ятах і часте ураження кількох суглобів на пальцях.
 
Причини суглобового болю різноманітні і тому при появі тривалих або інтенсивних болів у суглобах дуже важливо пройти комплексне обстеження.

Діагностика

За допомогою лабораторної діагностики можна визначити специфічні біохімічні маркери, пов'язані з тим чи іншим патологічним процесом, який відбувається у суглобі. При пошкодженні хрящової і кісткової тканини, аутоімунному або алергічному запаленні в крові з'являються і можуть бути виміряні медіатори запалення, ферменти і продукти розпаду. Комплексна скринінгова програма 152 «Болять суглоби? Перевір!» дозволить виявити причину болю в суглобах і своєчасно звернутися до лікаря-ревматолога для призначення лікування.

Склад програми:

  • Ревматоїдний фактор - група аутоантитіл, яка реагує на продукти розпаду ураженого суглоба, що потрапляють в кров;
  • Антистрептолізин «О», кількісний (АСЛ-0) - антитіла, які виробляє імунна система у відповідь на стрептококову інфекцію. Відображає аутоімунне ураження організму;
  • Сечова кислота - для виявлення порушень обміну пуринів при подагрі;
  • СРБ кількісний - білок гострої фази запалення, швидко і у багато разів збільшується при наявності запального процесу в організмі.

Профілактика захворювань суглобів

Незважаючи на те, що вік і генетична схильність в більшості випадків виступають визначальними факторами виникнення змін в суглобах, існують способи, що дозволяють попередити розвиток захворювань суглобів:
  • зниження ваги;
  • фізична активність;
  • захист суглобів (правильна постава, уникнення травм);
  • раціональне харчування.
Дотримання правильної дієти і рухова активність - це посильний внесок у здоров'я ваших суглобів в майбутньому.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому