гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Комплекс №241 "Діагностика постковідного синдрому"

Повернутися

Діагностичний напрямок

Інфекційне ураження організму

Загальна характеристика

Діагностичне обстеження проводиться для оцінки стану різних органів і систем, щоб виявити ризик розвитку ускладнень після коронавірусного захворювання.

Постковідний синдром – включає в себе симптоми, що розвиваються під час або після короновірусного захворювання, які можуть тривати тижнями або навіть місяцями після одужання від гострої фази хвороби. Навіть люди, які не були госпіталізовані та перенесли захворювання в легкій формі, можуть мати постійні або пізні симптоми. Результати досліджень говорять, що постковідний синдром може виникати навіть у людей, які перенесли захворювання безсимптомно. Згідно з дослідженнями США і Великобританії, 1 з 10 пацієнтів відчуває неприємні відчуття (фізичні і психологічні) протягом 12 тижнів після перенесення коронавірусної хвороби. Найбільш поширені симтоми постковідного синдрому: хронічна втома, задишка, кашель, біль у суглобах, біль у грудях, складності з концентрацією уваги, депресія, біль в м'язах, головний біль, періодичне підвищення температури до субфебрильних цифр, тахікардія. У деяких випадках можуть виникати: запалення серцевого м'яза, порушення функції легень, проблеми з нирками, висип, втрата волосся, відсутність нюху і смаку, безсоння, порушення когнітивних функцій, тривожність, часті зміни настрою. Комплексна діагностика постковідного синдрому дозволить, за рахунок визначення найбільш важливих показників функціонального стану організму своєчасно виявити фактори ризику розвитку ускладнень після перенесеної коронавірусної хвороби, та вчасно призначити коректне лікування. Результати досліджень дозволять оцінити: загальний стан всієї системи кровотворення, ознаки пригнічення роботи імунної системи; порушення в системі згортання крові, ризики тромбоутворення; порушення вуглеводного обміну; функціональний стан щитоподібної залози, печінки та нирок; ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

В комплекс входять дослідження:

Загальний розгорнутий аналіз крові (автоматичний геманалізатор: 35 показників);

Глюкоза у венозній крові натще

Тиреотропний гормон (ТТГ)

С-реактивний білок (СРБ) - кількісн.

Д-димер

Креатинін

Аланінамінотрансфераза (АЛТ)


Показання для призначення

• перенесена  коронавірусна інфекція, в середній чи важкій формі незалежно від віку;

• перенесена  коронавірусна інфекція, в легкій або бессимптомній формі;

• перенесена  коронавірусна інфекція незалежно від важкості протікання в осіб, які мають хронічні захворювання та стани (ССН, цукровий діабет, ожиріння, гіпертонічна хвороба, хронічні захворювання нирок, печінки);

• наявність симптомів «постковідного синдрому» навіть при відсутності позитивного тесту на SARS-Cov-2 (COVID-19).

Маркер

Маркери ризику
розвитку ускладнень після перенесеної коронавірусної хвороби.

1) Загального стану всієї системи кровотворення і організму в цілому; 2) Наявності гострого запального процесу в
організмі; 3) Метаболічних (обмінних) порушень, 4) Наявності процесу тромбоутворення; 5) Порушення вуглеводного обміну; 6) Функціональний стан щитоподібної залози, печінки та нирок.

Клінічна значущість

Розроблений діагностичний комплекс на
основі маркерів які входять до його складу дозволить своєчасно виявити фактори
ризику розвитку ускладнень після перенесеної коронавірусної хвороби, та вчасно
призначити коректне лікування


Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 3 доби Виключити ангіографію з контрастом Флуоресцеїн. За 24 години Не вживати алкоголь. За 8 годин Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. За 1 годину не палити. За 15 хвилин посидіти,відпочити. Безпосередньо перед обстеженням виключити фізичні навантаження та стреси. Для дітей до 1 року - бажано дотриматись максимально можливого проміжку між годуваннями, або безпосередньо перед наступним годуванням.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Плазма ВК/Na-F. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з фторидом натрію, 2,0 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: зберігати у холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год. Коментар: при доставці до лабораторії довше, ніж 20 годин, відібрати плазму у 2 епендорфи.

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

Біоматеріал для дослідження: Плазма ВК/Na-Cit. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з цитратом натрію, 3,0 мл. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому