Харчова алергія – це підвищена чутливість організму до харчових продуктів, яка розвивається при порушенні імунної системи. Найчастіше вона спостерігається у дітей, дорослі зазвичай страждають на неї з дитинства.
Статистика невтішна: від харчової алергії страждає 2-3% дорослих і 7-9% дітей у віці до 6 років. У 5% з них можуть розвиватися респіраторні симптоми аж до бронхіальної астми, можливі і більш небезпечні реакції на кшталт анафілактичного шоку.
Серед людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки, жовчовивідних шляхів поширеність алергії до продуктів харчування ширша, ніж серед осіб, які не страждають на цю патологію, і коливається від 5 до 50%.
Також часто зустрічається харчова алергія у хворих з іншими алергічними захворюваннями, зокрема при полінозі.
Харчову алергію слід відрізняти від іншого, дуже схожого на неї стану – харчової непереносимості.
Які відмінності між харчовою алергією та харчовою непереносимістю?
|
|
|
Залежність інтенсивності реакції від кількості алергену (продукту) в організмі |
Практично немає залежності (досить невеликої кількості продукту, іноді навіть запаху їжі) |
Є залежність (скарги виникають тільки під час вживання у кількості, що перевищує поріг) |
Час розвитку реакції |
Від кількох хвилин до кількох годин |
Може розвинутися і пізніше |
Реакція спостерігається |
Щоразу при вживанні алергену (продукту) |
Не обов'язково при кожному вживанні продукту |
Реакція на продукт зберігається протягом усього життя |
Так |
Ні |
Наявність у крові антитіл до продукту |
Антитіла виявляються |
Антитіла не виявляються |
Які симптоми характерні для харчової алергії?
- З боку шлунково-кишкового тракту: блювання, кольки з відсутністю апетиту, відмова від їжі, запори, рідкий стілець, свербіж у ротовій порожнині або горлі.
- З боку шкіри: шкірні прояви харчової алергії (або алергодерматоз) належать до найпоширеніших як у дорослих, так і у дітей. У малюків до 1 року однією з перших ознак харчової алергії можуть бути попрілості, симптоми подразнення шкіри, сверблячки, які виникають після годування.
- З боку дихальних шляхів: алергічний риніт, ларингіт. Алергічний риніт при харчовій алергії характеризується появою рясних слизових виділень з носа, іноді закладеністю, чханням, свербінням носа або шкіри навколо.
- З боку нервової системи: головний біль, мігрень.
Які харчові продукти найчастіше викликають харчову алергію?
Харчова алергія може розвинутись після прийому практично будь-якого продукту. Однак деякі з них мають виражені алергічні властивості і особливу алергенну активність:
- риба, особливо морська;
- морепродукти (устриці, ракоподібні, молюски тощо);
- горіхи (арахіс, фундук);
- яйця;
- молоко;
- кісточкові (абрикоси, червоні сорти яблук);
- овочі (морква, томати);
- харчові злаки (пшениця, овес).
Повністю вилікуватися від харчової алергії неможливо, але більш ніж половина дітей «переростають» її. Основне значення має повне виключення з раціону продуктів, що викликають алергічну реакцію. Але для цього потрібно точно визначити алерген (або найчастіше групу алергенів).
Панель «Харчова розширена» від ДІЛА – комплексне дослідження, яке включає 22 алергени овочів, фруктів, круп, горіхів, м'яса. Дослідження дозволяє виявити сенсибілізацію по рівню специфічних IgE до найбільш важливих харчових алергенів.
Показання до призначення
- Діагностика алергічних захворювань, пов'язаних з сенсибілізацією до харчових алергенів.
- Диференційна діагностика харчової алергії та харчової непереносимості.
- Виявлення сенсибілізації до харчових алергенів.
|
 |
Склад комплексу
М'ясо та молочні продукти |
Морепродукти |
Овочі та фрукти |
Злаки та горіхи |
молоко коров`яче |
тріска |
персик |
пшениця |
казеїн |
креветка |
яблуко |
вівсянка |
яєчний білок |
|
апельсин |
соя |
яєчний жовток |
|
морква |
арахіс |
м`ясо курки |
|
селера |
ліщина |
свинина |
|
картопля |
мигдаль |
|
|
томат |
кунжут |

Правила підготовки
За 8 годин витримати голодування, виключити жирну їжу, можна пити воду. Безпосередньо перед обстеженням не палити, виключити фізичні навантаження та стреси. Погодити з лікарем застосування імуносупресивних препаратів (цитостатики, глюкокортикоїдні гормони, моноклональні антитіла тощо).
 |
Переваги діагностики алергії за допомогою дослідження Алергопанель «Харчова розширена» 22 алергени в ДІЛА:
- можливість обстеження під час загострення , на тлі приймання ліків для боротьби з симптомами алергії;
- оптимальний склад дослідження для комплексної діагностики підвищеної чутливості до 22 найбільш важливих харчових алергенів;
- короткі терміни виконання, що дозволяють не згаяти дорогоцінний час та своєчасно призначити лікування.
|
|