0 (800) 606 777всеукраїнський номер (044) 531 94 89 для міста Київ
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Непереносимість лактози: що робити?

27.01.2017

Непереносимість лактози поширена досить широко, але далеко не завжди її слід розглядати як захворювання, яке обов'язково потрібно лікувати. Багато людей не сприймають молоко, але не відчувають у зв'язку з цим будь-яких незручностей, так як не вживають його в їжу і найчастіше навіть не здогадуються про ферментативні особливості своєї травної системи. Основну проблему непереносимість лактози становить у відношенні дітей раннього віку, так як для них молоко є основним продуктом харчування.

Чому виникає непереносимість молока

Лактоза або молочний цукор являє собою основний вуглевод молока, що складається з глюкози і галактози. Розщеплення лактози на складові її моноцукри відбувається в пристінковому шарі тонкого кишечнику під дією ферменту лактази.

У нормі для людини характерно зниження активності лактази при переході на дорослий тип харчування. Активність ферменту починає поступово знижуватися вже наприкінці першого року життя і досягає максимуму швидкості зниження до трьох років. Цей процес може тривати й надалі, але, як правило, відбувається повільніше.

За походженням виділяють наступні види лактазної недостатності:

  1. Первинна (вроджене зниження активності лактази за нормальної функції клітин тонкого кишечнику), яка поділяється на:
  • вроджену (генетично обумовлену, сімейну);
  • транзиторну (зустрічається у недоношених і незрілих до моменту народження дітей);
  • лактазну недостатність дорослого типу (конституціональну);

2. Вторинна лактазна недостатність.

Вторинна лактазна недостатність являє собою зниження активності лактази, пов'язане з пошкодженням клітин тонкого кишечнику на тлі гострого або хронічного захворювання:

  • при інфекційному ураженні кишечнику (кишкова інфекція);
  • за імунної патології (непереносимість білка коров'ячого молока);
  • при запальних процесах в кишечнику;
  • при атрофічних змінах (целіакія);
  • після тривалого періоду повного парентерального (внутрішньовенного) харчування;
  • при нестачі трофічних факторів.

Клінічні прояви лактазної недостатності

Якщо лактоза не засвоюється за однією з причин, то вона накопичується і надходить у неперетравленому вигляді в товстий кишечник, активуючи кілька механізмів, які у підсумку призводять до розвитку патологічних симптомів.

  1. Як високомолекулярна сполука, лактоза притягує воду, яка починає надмірно надходити в товстий кишечник замість того, щоб, навпаки, всмоктуватися. Це призводить до утворення рідкого стільця.
  2. Лактоза стає живильним середовищем для молочнокислих бактерій, які є нормальною мікрофлорою кишечнику. Це викликає процес бродіння, під час якого бактерії розкладають лактозу до води і газів. Вода ще більше розріджує калові маси і стає причиною рідкого стільця. А гази, що утворилися спричиняють метеоризм.
    Прояви клінічної симптоматики залежать від рівня зниження активності ферменту, наявності або відсутності дисбіозу кишечнику, індивідуальної чутливості кишечнику і особливостей організму в цілому і, звичайно, від кількості лактози, що надходить з продуктами харчування.

Основні клінічні прояви лактазної недостатності:

  • діарея після прийому молока або молочних продуктів, які містять лактозу (частий, рідкий, пінистий, з кислим запахом стілець, болі у животі, неспокій дитини після прийому молока). У дітей раннього віку на тлі діарейного синдрому можуть розвиватися симптоми дегідратації і/або недостатнє збільшення маси тіла;
  • підвищене газоутворення (метеоризм, здуття кишечнику, болі у животі).

Діагноз непереносимості лактози зазвичай встановлюється на підставі характерної клінічної картини, яка підтверджується додатковими методами обстеження.

Діагностика лактазної недостатності

Так як непереносимість лактози часто пов'язана зі спадковим фактором, МЛ ДIЛА пропонує генетичне дослідження «Діагностика непереносимості лактози», що дозволяє виявити непереносимість лактози і передбачити її розвиток у дітей старше 1,5 років. Тест дозволяє встановити одну з найбільш поширених причин розвитку непереносимості лактози, а рання діагностика знижує ризик розвитку ускладнень.

Рекомендоване обстеження у наступних випадках:

  • за наявності симптомів непереносимості лактози (здутті кишечнику, розладах стільця, нудоті і т. ін.) після вживання молочних продуктів;
  • для диференціальної діагностики непереносимості лактози з іншими захворюваннями шлунково-кишкового тракту у дорослих;
  • для оцінки ймовірності лактозної непереносимості у дітей старше 1,5 років і дорослих.

Основні профілактичні заходи

В основі лікування лактазної недостатності лежить зниження споживання лактози з їжею або ж застосування препаратів лактази.

При первинній формі захворювання кількість лактози у харчуванні знижується аж до повного її виключення. За вторинної лактазної недостатності основна увага приділяється лікуванню основного захворювання, а зниження кількості лактози в раціоні харчування є тимчасовим заходом, який проводиться до відновлення слизової оболонки тонкої кишки.

Знизити кількість лактози в дієті можна, зменшивши або повністю виключивши вживання продуктів, що містять лактозу, в першу чергу цільного молока. Цей спосіб прийнятний для дорослих, дітей старшого віку з лактазною недостатністю дорослого типу і за вторинної недостатності лактази. При цьому слід враховувати можливе зниження споживання кальцію при безмолочній дієті і проводити його корекцію.

0 0
Дослідження і ціни
Наші відділення
Отримати результат